Ученици

„Тютюнопушене или здраве – нашият избор“

Вредното действие на тютюна е открито през 1828 г. от двама френски фармацевти, които изолирали от тютюневите листа отрова, наречена никотин. Те установили, че само една капка от нея предизвиква тежко отравяне у кучетата. Ще попитате, защо тогава човек не умира? Това е така, защото никотинът се просмуква от кръвта на малки порции и организмът успява да я обезвреди, но тази доза е достатъчна, за да предизвика у непривикнал към тютюна човек отравяне.

Установено е, че една цигара съдържа 15 мг никотин, но само една част попада в организма, останалото остава в угарката или изгаря. Една четвърт от никотина само за 7 секунди отива до мозъчната кора, като съдейства за съсредоточаването и стимулира интелектуалната продукция /макар и временно/. Останалите ¾ се поглъщат от другите органи и тъкани, като ускоряват дишането, пулса и кръвното налягане.

Освен физическа зависимост от никотина, съществува и психическа, която обикновено е по-голяма.

Изборът тютюнопушене или здраве е единствено твой, приятелю. Доброто физическо състояние обхваща целите, които си е поставил човек, неговото желание и усилия за постигането им, неговите интереси и навици. Да се стремиш да го постигнеш означава да се отнасяш към себе си с любов и уважение. Помисли, обичаш ли се достатъчно, искрено ли си желаеш само доброто, тогава не пуши и бъди здрав и силен.

                                         Училищна комисия за превенция на наркотичните зависимости

Вашият коментар

Официален сайт на училището