Мисия Метеоролог и 4 в клас на Х ОУ „Алеко Константинов“ – Перник

Сърдечни благодарности на Red Paper Plane и Цветелина Камова.

🚀 Предизвикателството

Децата ще опознаят какво е това “време” и кои са елементите му, как се създава в атмосферата, как го мерим, какво е екстремно време и промяна на климата. Ще навлязат в професията на метеоролога – в какво се състои и с какво ни е полезна. По екипи ще потърсят решение на най-голямото й предизвикателство в днешния свят, пълен с информация – как прогнозата може да ни помага да живеем по-добре, и да планираме дните, дейностите и облеклото си

 Структура на мисията

Мисията протича в три основни етапа – Опознаваме (оранжев), Избираме (синьо) and Създаваме (зелено) и е базирана на процеса дизайн мислене и неговите техники. Всяка мисия протича в 5 дни. Всеки ден продължава до 90 мин. и съдържа комбинация от разнообразни групови, екипни и индивидуални занимания. 📚 Общи материали за мисията

 Дневник на децата – Всеки ден от мисията завършва с индивидуална работа за всяко дете в дневника му/й. Дневниците служат и за спомен за тях и родителите им, дълго след като мисията приключи. На последната страница в дневника е мястото и за очертаване на ръчичката като знак за „Мисията е завършена успешно!“.

 Писмо до родителите -Родителите са запознати с целите на мисията и могат да се включат в мисията Писмото до тях съдържа кратко резюме на мисията и предлага избор от материали и дейности по темата за дома.

 Сертификат – Малък, но важен жест към всички малки дизайнери, които участват в мисията.

1. Опознаваме – 3 дни (от понеделник до сряда)

В този етап разгледахме последователно елементите на времето, професията на метеоролога и влиянието на времето върху живота ни. Изработихме собствен аксесоар – бадж на метеоролога  През седмицата следихме времето навън по базови показатели.

Това е етапът, в който основно място заема дискусията, презентирането, въпросите и отговорите и игрите. В този етап децата разбират пряката връзка между времето и нашия живот. Дори и сега, когато живеем на топло, сухо и удобно, времето е силен фактор за всяка наша дейност. В този етап засягаме и промяната на климата и как и ние сме способни да влияем върху времето и уви така, освен да го променяме и да разваляме качеството на живот, който имаме, както да поставяме здравето си в риск.

Вашият коментар