Развитие през годините

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

18.Х.1982г.             По постлана от есента пътека, без музика, без тържество, без парно, стоплени от мисълта, че вече са у дома – ученици и учители влизат в новия си дом. Сградата все още не е довършена, затова първият учебен ден и месец след това учебните занимания се провеждат в ХІ ОУ „Елин Пелин“.

12.Х.1984г.             Обменяме опит с елитни училища от градовете Костенец и Смолян.

5.VІ.1985г.              Споделяме опита си с ХІІІ ОУ, гр. Перник

11.ІІІ.1986г.            Под ръководството на новата си директорка Йорданка Тупанкова училището ни дебютира със заложен опит в планиране и ръководство на методическата дейност в Дома на учителя. Обобщените резултати са предоставени за ползване на всички училища.

                              От началото на учебната година сградата е поделена с ЕСПУ – Спортен профил.

15.ІХ.1987г.            Лентата е прерязана! Плисва от меденото котле жива струя, ухаеща на босилек и здравец. Да ни върви като по вода! Напълно завършено, аранжирано, с физкултурен салон, плувен басейн, административна сграда, кабинети, обширна столова и бюфет, училището кокетно извисява бялата си сграда.

19.ІV.1988г.            За регионални педагогически четения са одобрени седем доклада. Три от тях – за национални. Творческият колектив на Х ОУ се подрежда на едно от първите места в общината по популяризиране на челен педагогически опит.

01.ІХ.1991г.         Година на преобразования и кадрови промени. Училището е оглавено от ново ръководство: Ванко Тодоров – директор, Емилия Митова и Валентина Ангелова – помощник директори.

                         За първи в региона се изготвят тестове по всички предмети и се прилага тестова проверка -входно и изходно ниво на знанията. Въведено е чуждоезиково обучение в групите за предучилищна подготовка  и начален курс.

14.05.1993г.            Заключителен етап на научно-практическата конференция „Природа и здраве“ обобщава резултатите от работата по екологично и здравно възпитание на учениците. В навечерието на конференцията училището получава  Сертификат за членство в Националната мрежа „Училища, утвърждаващи здраве“.

                              Десетата годишнина е белязана с още едно значимо събитие. Педагогическият съвет взема решение с гордост и достойнство училището да носи името на големия български писател и общественик Алеко Константинов.

27.ІХ.1995г.            Амбицията на училищното ръководство, Йорданка Тупанкова – директор, Гинка Тонева- помощник директор  учебна дейност и Иван Методиев-помощник-директор административна дейност,  е утвърждаване на здравнообразователната програма в цялостния учебно-възпитателен процес.

24.V.2000г.            За високи постижения с голяма обществена значимост МОНТ награждава с почетното отличие „Неофит Рилски“ Красимира Станкова, учителка по пеене и музика.

                             Талантливите възпитаници на учителя по изобразително изкуство Юрий Борисов получават покана за Световния фестивал на изкуствата за деца в китайския град Тяндзин.

28.ІІІ.2002г.           Група учители и директори от гр. Рожае, Черна гора гостуват на първокласниците. Опит и идеи в работата споделят учителите на чашка кафе с колегите в учителската стая.

10.V.2002г.           20-годишнина. Вълнуващо тържество събра в салона на Двореца на културата в гр. Перник настоящи и бивши учители и ученици, гости, родители, колеги и приятели. Специално учредения „Приз за особени заслуги“ към училището за първи път се връчи на първия директор Ботьо Марков, на Иванка Босашка- учител по БЕЛ и Гинка Тонева- помощник директор.

16.V.2003г.           Тържествено  откриване на  съвременен компютърен кабинет. Компютрите заедно с офис оборудването са дарение от Сдружение „Регионални анализи и прогнози“ – гр. Перник.                         

27.ІV.2004г.        „В какво вярват европейците: религии и храмове“ – открито занимание  на Мила Максимова във ІІ б кл. по проект „Европейски уроци“ на фондация „Пайдея“. Урокът е част от програмата по Гражданско образование. Училището е сред първите в областта, което въвежда гражданското образование под формата на ЗИП в начален етап и СИП за V-VІІкл.

 20.Х.2005          Среща на учителския колектив със заместник министъра на образованието доц. Кирчо Атанасов и народните депутатите Ненко Темелков и Росица Янакиева. Един откровен разговор за проблемите, болките и бъдещето на българското образование.

 15.ІХ.2007г.       За първи път в училищната история Първият учебен ден не започва с песен и стих. Учителският колектив се присъединява към започналите в цялата страна ефективни стачни действия.

 11.V.2007г.        Двадесет и пет години Х ОУ „Ал. Константинов“. Кметът на гр. Перник Антоанета Георгиева връчи юбилейни плакети на директорите и учителите. Поздравителен адрес за празника получихме от президента Г. Първанов.

 20.Х.2008г.        Стартира проект „Стъпала към мечтите ми“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“, финансирана от европейските структурни фондове. Девет групи обединяват според интересите 134 ученици. Проектът е на стойност 21 438лв. Осъществява се с партньорството на Училищното настоятелство.

 4.ІІІ.2009г.         След нелека надпревара в конкурса за освободеното място на директора, ръководството поема г-жа Десислава Стефанова.

 12.VІ.2011г.       Златни медали спечелиха състезателите от училищния отбор „Млад огнеборец“ в дисциплината 400 м щафетно бягане с препятствия на първото си  участие в Републиканските състезания на младежките противопожарни отряди „ Кранево 2011“.

 13.ІV.2012г.       Сградата е санирана, със сменена дограма и модернизирана абонатна станция. Реконструкцията и модернизацията бяха реализирани по проект на община Перник „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура“ от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013г.

 18.V. 2012г.       Тридесет години Х ОУ „Ал. Константинов“.

 19.ХІІ.2012г.      Нестандартна зала с кътчета за учене, отдих, игри и забавления създадохме замалките ученици в полуинтернатните групи. Проектът ни носи името „Цял ден уча, пея и играя“ и осигури 9 994 лв. по програмата  за целодневно обучение в начален етап на обучение.

Декември 2013 година  На стилна церемония в столичния хотел „София – Балкан”училището получи първа награда за проекта „Най-важния си ти, правилата за движение по пътя научи!”

  Април 2013 година      Отборите по хадбал момичета и момчета 5-7 клас с треньор В.Пинелов са безпорни победители в последните две години в общинските и областни игри.Предтои им участие в републиканско първенство в гр. Габрово през м. май.

14 октомври 2014 година     В двора с ритуално издигане на националното знаме тържествено отбелязваме  85-тата годишнина от обявяването на Перник за град. Прозвуча лиричната изповед на Яна Ермакова от VІІа клас, спечелила второ място в конкурса за стихове „Моят Перник”.

 Септември 2014г.   Първа награда от Националния литературен конкурс „Братя Мормареви” за Димитър Томов от VІІб клас. 

  В обучение за лидери от 14 до 18г. , организирано от Съюза на учениците  през лятото, бе включен Асен Марков от VІІб клас  – единствен шестокласник от страната.

  Юни 2014 година   Поощрителна награда за Мария Доротея от  VІІа клас, от VІІІ Национален ученически конкурс „Куба – далечна и близка”, представила се с презентацията „Бялото злато на Куба”. Наградата беше връчена от Нейно Превъзходителство Посланик Тересита Капоте Камачо в посолството на Република Куба. Специална грамота имаше и за г-жа Емилия Никифорова – учител по География и икономика.

 Май 2014 година  Награда „Учител на годината” на Областия управител получи г-жа Куна Кръстева – учител по математика.

  Грамота за всеодаен учителски труд от кмета на Община Перник получи г-жа Габриела Стефанова.

30.10.2015 година  В навечерието на празника на Народните будители ученици и учители си подариха още един празник – открита беше нова игротека със зали за отдих и занимания  по интереси.

18 май 2015 година На обновената сцена в двора на училището директорът, г-жа Десислава Стефанова , връчи грамоти за отлично представяне на:

            Радислав Пламенов VІІа  в олимпиада по Обществени науки и Гражданско образование – История и цивилизация

            Кристиан Любомиров VІІб клас в олимпиадата по Обществени науки и Гражданско образование – География и икономика

            Богдана Павлова VІІа в олимпиадата по Природни науки и екология – Биология и здравно образование

            Даниел Веселинов VІІа клас в олимпиадата по Природни науки и екология – Физика и астрономия

            Кирил Бойчев VІІб в състезанието по математика през 2014/2015г.

            Яна Сергиева VІІа в Международен фестивал „Млади таланти2015” – поезия

            Вероника Маринова VІІа в Общински конкурс „Академия за мода”

             За първи път връчваме и специална грамота „Алековец” на Асен Марков от VІІб клас за отлично представяне в състезания и олимпиади и участие в училищни изяви през учебната година.

            „Диплом за принос в развитието на музикално-сценичното изкуство ” получи г-н Евгени Коларов, за своята дългогодишна творческа учителска дейност.

2 юни 2015 година    Бронзови медали за момичетата от VІб клас Анита и Александра на първото детско научно изложение „Деца създават наука” в гр. Добрич.

28.10.2016 година       Построена е нова, пъстра и привлекателна площадка за най-малките. Кметът на кв. Изток  Емил Костадинов и директора г-жа Стефанова прерязаха лентата и разчупиха празничната пита.

16 май  2016 година     Даден е стартът на Детско полицейсто управление. Партньори в работата са инспекторите от Второ РУП гр. Перник. Доброволците от ІІб клас положиха клетва и получиха знака на Детското  полицейско управление.

9 май 2017 година

35 години – традиции, иновации, вдъхновение и творчество.

35 години извървяни с достойнство, превърнали Десето основно училище „Алеко Константинов”  е синоним на високо оценена и уважавана институция.

Салонът на Двореца на културата гостоприемно приюти бивши и настоящи учители, директори, ученици, родители и много гости.

Получихме много поздравителни адреси

Документален филм показа добрата материално-техническа база на училището и спомените на едни от неговите първи учители.

Връчена бе традиционната награда „Алековец” на Лилия Павлова от VІІб клас и Петър Димитров от ІVб клас.

С почетни плакети за високопрофесионален и дългогодишен труд, както и принос в развитието на училището бяха наградени:

            г-жа  Василка Симеонова  – бивш заместник директор

            г-жа Лиляна Романова       – бивш учител

            г-жа Даниела Лозанова      – старши учител

            г-жа Мая Бориславова       – старши учител

            г-жа Надя Иванова             – учител

            г-жа Марийка Мирчева      – бивш счетоводител

            г-жа Росица Стоянова        – библиотекар

Тържеството се превърна в празник на познанието, творчеството и таланта на нашите ученици.

24 май 2017 година Призванието да си учител е най- висшето, най– трудното и най– благородното. Община Перник на специална церемония, провела се в Двореца на културата награди:

  • с плакет  „За принос в образованието и възпитанието“ – г-н Юри Борисов- старши учител по изобразително изкуство;
  •  с диплом  „За висок професионализъм  в образованието и възпитанието“ – г-жа Аниела Карамфилова 9 старши учител в начален етап;
  • с плакет „Учител с добри педагогически практики на регионално и национално ниво“ – г-жа Аделина Теофилова – старши учител в начален етап;
  • По повод 24 май община Перник и съюза на работодателите в системата на народната просвета Перник, наградиха госпожа Десислава Стефанова – Директор на ХОУ „Алеко Константинов“ с плакет  „За принос в образованието и възпитанието“

27 юни 2017 година Ваканцията е факт, но не и за постижения и награди. На официална церемония в Националния дворец на децата Диана Кирилова Спасова от 6а клас получи специална награда за участието си в Националния ученически конкурс „Куба- далечна и близка“

 

2017/2018 учебна година

ноември 2017 година  По инициатива на кмета на кметство „Изток“ г-н Емил Костадинов представители на Ученическия съвет, водени от директора на училището г-жа Десислава Стефанова посетиха сградата на народното събрание. Те баха посрещнати от д-р Александър Александров – депутат от Пернишки избирателен район.

май 2018 година Александра Александрова Кирилова и Миляна Станиславова Георгиева от 6а клас спечелиха първо място на IV ти ученически конкурс за изработване на модели на обекти, явления и процеси „Биологията – интересна и достъпна“ на тема: „Дразнимост и движение“, организиран от РУО София- град и регионален методичен съвет – София.

май 2018 година По инициатива на фондация „Отворена врата“ Перник България и фондация „Постбелум“ Словакия се проведе семинар по проект „Втората световна война“. Това е първият проект на територията на област Перник по програма  Европа за гражданите.

24 май 2018 година На специална церемония в Двореца на културата бяха наградени:

  •  Госпожа Куна Кръстева – старши учител по математика и информационни технологии – с плакет за значителен принос и заслуга в област „Образование“
  • Господин Веселин Пинелов – учител по ФВС – с Диплом за принос и заслуги в област „Образование“

18 юни 2018година. Отмина още една учебна година. С грамоти  бяха наградени: г-жа Емилия Никифорова – Учител на годината, Диана Кирилова от 7а клас получи грамота „Алековец“.  Г-жа Веселина Здравкова спечели трето място в област Перник за вдъхновяващ учител.

31 октомври 2018година  С много радост, вълнение и тържествен водоствет бе  открит екокът в двора на нашето училище. Проектът изработен от екип – Жулиета Георгиева и Куна Кръстева е изграден със средства на Националната кампания „За чиста околна среда2018“, финансирана от МОСВ и ПУДООС на стойност 4994лв.

16 ноември 2018година  Високо признание за работата на ХОУ „Алеко Константинов“ от „Института по качество на образованието“ получи ръководството и екипа на училището. В Националния конкурс, обявен от института психологът на училището госпожа Аделина Иванова представи инструменти за работа, които са успешни в образователната система. Тя спечели втора награда за своята разработка „Защото бъдещето започва от нас“ и сертификат „Пазител на знанието“.

Сертификат „Пазител на знанието“ бе присъден на госпожа Десислава Стефанова и госпожа Гинка Тонева – помощник директор по УД. Сертификатът е присъден за: Заслуги и постижения в областта на образованието, утвърждаване на професията „учител“, подпомагане на ученици за достигане на знания и компетентности.

14 декември 2018година. На тържествена церемония в парк- хотел Москва госпожа Десислава Стефанова- Директор на училището получи поредната си награда.

В дванадесетия национален конкурс „Най- добър социален партньор – директор“ организиран от СБУ, госпожа Стефанова бе номинирана и спеели приза „Директор на годината 2018г“. за висок принос в социалното сътрудничество със Синдиката на българските учители. Министър Красимир Вълчев връчи плакет и грамота за постигнати високи резултати в съвместната дейност със Синдиката на българските учители през 2018г. и личен принос за развитие и усъвършенстване на социалното партньорство.

 

29 януари 2019 година  За втори път десето основно училище „Алеко Константинов“ печели първо място в категория               “ Инициатива за пътна безопасност от учебни заведения“  в националната надпревара за „Годишни награди  за пътна безопасност“. Сред номинираните над тридесет проекта фондацията удостои с пэрво място проекта изготвен от госпожа Аделина Йорданова – „Безопасност на движението в часовете по Компютърно модилиране“

7 март 2019 година „Безопасност на движението – обща отговорност“ бе темата на открития урок и беседа с госпожа Калина Крумова – съветник по пътна безопасност в МВР.

 

21 март 2019 година  В международния културен форум „Велики Преслав- история на цял един народ“, проведен под патронажа на вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова, първо място за поезия спечели Александра Кирилова от 7а клас от литературен клуб „Алеко“ с ръководител госпожа Ангелинка Димитрова.  В конкурса участваха 430 деца и младежи от България, Канада, САЩ,  и др.

17 май 2019 година Празник е! Празник на 10ОУ „Алеко Константинов“!

Вече 37 години училището ни върви все по- уверено към върховете, проправя свои пътеки, жъне успехи. Десето основно училище е мярка за напредък, еталон за развитие, пример за неукротимост и прогрес.

Госпожа Десислава Стефанова поздрави всички с празника . Тя отбеляза, че амбициозният колектив, вдъхновен от модерните технологии дава всеки ден качесвено образование на учениците.

С грамота „Алековец“ госпожа Стефанова награди:

Иванета Василева 4в кл.

Миляна Стоянова 7а кл.

Аделина Йоданова – Старши учител в НЕОО

Мая Бориславова – Старши учител в ПЕОО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Официален сайт на училището