БДП

Национално състезание по БДП, областен кръг

На 14.05.2022г се проведе областния кръг на националното състезание по БДП за област Перник. Победител е отбора на Х ОУ „Алеко Константинов“ с ръководител Мая Бориславова от община Перник, а отбора на ОУ „Христо Смирненски“ с ръководител Валентина Лазарова от община Радомир останаха на второ място.

Почетна съдийска комисия:
Председател: Стефан Петров – отдел „Пътна полиция“ към ОД на МВР
Членове:
1. Петър Котев – инспектор в областен отдел „Автомобилна администрация“
2. Юлия Методиева – главен инспектор в отдел „ПБПЗ“ към РЗИ-Перник
гост: инж. В. Коконова – Началник РУО Перник

Наградите за учениците: плакет и грамота връчи г-н Кирил Стоев, областен управител на гр. Перник.

За първото място грамоти на участниците връчи г-жа инж. В. Коконова, Началник РУО Перник.

За второто място грамоти на участниците връчи г-жа Д. Стафанова, директор на Х ОУ „Алеко Константинов“

Практическия изпит:

Успех на победителите в следващия кръг!


Национално състезание по БДП, общински кръг

Състезание по БДП „Пресичам безопасно“

Национално състезание по БДП 2022г – училищен кръг.

Европейска седмица на мобилността
16 – 22 септември 2021г.

В периода от 16 до 22 септември 2021 г. в нашето училище се проведоха открити занимания, посветени на Европейската седмица на мобилността. Десето основно училище е съпричастен партньор в организиране на дейности за превенция да се намали риска и броя на загиналите в пътнотранспортни произшествия. Тази година мотото на кампанията е свързано и с Дните за безопасност на ROADPOL: „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

В проведените занимания по Безопасност на движението по пътищата се включиха ученици от всички класове.

Учениците от 7б клас направиха демонстрация пред по-малките си съученици от 3б клас как да управляват  велосипед и да пресичат безопасно.
Учениците от 5а, 5б и 5г клас проведоха занимание на тема „Моят безопасен маршрут до училището. 

6а клас проведоха състезание на тема „Познаваме ли знаците по БДП“ 

Учениците от втори клас се включиха в игри на тема“Мога да пресичам“ на площадката по БДП. Четвъртокласниците припомниха правилата за движение в открито занимание на пътя към  училището. 

I а клас пресичат безопасно!

6г клас се състезават!

7а клас творят!

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БДП – ГАБРОВО

От 4 до 6 юни отборът на Х ОУ „Алеко Константинов“ , представител на област Перник, участва в Националното състезание по БДП в гр. Габрово за първа възрастова група, която включва ученици от 5,6 и 7 клас.

Отборът на нашето училище бе представен от Давид Граховски от 7“б“ клас, Гергана Руменова от 7“б“ клас, Валери Евстатиев от 6“б“ и Дария Боянова от 5“б“ клас и ръководителите на отбора г-жа Елена Николова и г-жа Емилия Никифорова, подкрепени от г-жа Стефанова – директор на училището и г-жа Тонева – зам. директор.

Шестнадесет отбора, победители в областните кръгове премериха сили и показаха своите знания в познаване на правилата и безопасното движение по пътищата. Участваха в два състезателни кръга – писмен и практически.

Състезанието беше открито на 5 юни  в 10:30 часа в двора на НУ „Васил Левски“ в гр. Габрово. Проведе се писмената част от състезанието, а след това колоездач от всеки отбор премина пробно през трасето с препятствия и изпитания.

 На 6 юни , в неделя,  отборите се състезаваха с велосипеди.  

Давид, Гергана, Валери и Дария получиха грамоти за активно участие и достойно представиха област Перник с четвърто място в крайното класиране.

Купите, медалите и грамотите бяха връчени от кмета на Габрово Таня Христова, от Стиляна Тинчева – председател на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата – Габрово и зам.-областен управител на област Габрово, Любка Алипиева – гл. експерт в Министерство на образованието и науката и Георги Маринов – началник на Регионално управление на образованието – Габрово. 


Любка Алипиева – гл. експерт в Министерство на образованието и науката

Отборите имаха възможност да разгледат  Дома на хумора, Интерактивния музей на индустрията и Националния музей на образованието. 

Въпреки състезателния характер, теста и препятствията от практическата част, остана удовлетворението от доброто представяне  и спечелените десетки приятелства с участници от цялата страна.   

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БДП, ОБЛАСТЕН КРЪГ  

На 15.05.2021г. Х ОУ “Алеко Константинов“ беше домакин на областния кръг на Националното състезание по БДП. Отборите финалисти от първа състезателна група V – VII клас се състезаваха в двата етапа на състезанието – писмен и практически изпит.
Учениците показаха равностойни знания и технически умения в познаването на правилата на движение.

На състезанието присъства г-жа  Росица Симеонова – старши експерт „ПОО“ в РУО -Перник

Отборът, който ще представи Пернишка област на Националното състезание по БДП в Габрово е отборът с ръководител Елена Николова : Давид Граховски, Гергана Ангелова, Валери Валериев и Дария Боянова.

Пожелаваме много успехи на състезателите!


НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БДП, ОБЩИНСКИ КРЪГ 

На 16 април 2021г. нашето училище беше домакин на Общинския кръг на Националното състезание по БДП за първа състезателна група, която включва ученици от V – VII клас. 

Участие взеха  отбори с най-добри резултати от проведения предварителен училищен кръг. 


Гости на състезанието бяха представители от Община Перник. Приветствие към състезателите направи г-жа Юлиана Ефремова – началник отдел „Образование“ в общината. С радостна изненада бе посрещнат новият велосипед, награда за всички ученици в училище. 

След оспорвана надпревара, отбор „Б“ с ръководител г-жа Николова, се поздрави с успех и се класира на първо място. Отборът получи представителни екипи, закупени от 10 ОУ „Алеко Константинов“, с които ще представи община Перник в следващите етапи на състезанието. Госпожа Стефанова, директор на училището,показа екипите и ги връчи на отбора победител.

 Много успехи на всички състезатели!

Реализиране на проект по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „ Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“

През декември 2020г. в двора на училището бе изградена външна  площадка за обучение по безопасност на движението по пътищата по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „ Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“.
Това позволява да се провеждат часове по БДП на открито с всички ученици.

Училището разполага с подвижна вътрешна площадка, оборудване, което включва : подвижен светофар, комплект пътни знаци, конуси, каски, предпазни жилетки, детски велосипед.

От важно значение е културата на поведение на пътя при децата, изграждането на защитни механизми към опасностите на пътя и развиване на сетивните възприятия на учениците за безопасно поведение на пътя.

Реализирането на проекта е още една крачка напред към дисциплинираното и отговорно поведение на пътя, към което възпитаваме децата.

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БДП – УЧИЛИЩЕН КРЪГ

На 25 февруари 2021 г. се проведе училищният кръг на Националното състезание по БДП за първа състезателна група, която включва ученици от V – VII клас. Бяха сформирани четири отбора. В първата част на състезанието учениците решаваха писмен тест с отборно вземане на решения. Втората част включва практически тест с управление на велосипед.  Всеки отбор излъчи свой представител за участие в практическия тест.

Всички ученици показаха много добра подготовка и умения да се състезават екипно. Точност, прецизност и отборно вземане на решение.

Отборът с най-високи резултати от участието на училищното състезание по БДП, който се поздрави с успех е отбор „Б“ с ръководител г-жа Елена Николова.

Поздравления за победителите, които продължават своето участие в следващия етап на състезанието!

След оспорвана надпревара, отбор „Б“ с ръководител г-жа Николова, се поздрави с успех и се класира на първо място. Отборът получи представителни екипи, с които ще представи община Перник в следващите етапи на състезанието. 

 Много успехи на всички състезатели!

Официален сайт на училището