Развитие през годините

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

18.Х.1982г.             По постлана от есента пътека, без музика, без тържество, без парно, стоплени от мисълта, че вече са у дома – ученици и учители влизат в новия си дом. Сградата все още не е довършена, затова първият учебен ден и месец след това учебните занимания се провеждат в ХІ ОУ „Елин Пелин“.

12.Х.1984г.             Обменяме опит с елитни училища от градовете Костенец и Смолян.

5.VІ.1985г.              Споделяме опита си с ХІІІ ОУ, гр. Перник

11.ІІІ.1986г.            Под ръководството на новата си директорка Йорданка Тупанкова училището ни дебютира със заложен опит в планиране и ръководство на методическата дейност в Дома на учителя. Обобщените резултати са предоставени за ползване на всички училища.

                              От началото на учебната година сградата е поделена с ЕСПУ – Спортен профил.

15.ІХ.1987г.            Лентата е прерязана! Плисва от меденото котле жива струя, ухаеща на босилек и здравец. Да ни върви като по вода! Напълно завършено, аранжирано, с физкултурен салон, плувен басейн, административна сграда, кабинети, обширна столова и бюфет, училището кокетно извисява бялата си сграда.

19.ІV.1988г.            За регионални педагогически четения са одобрени седем доклада. Три от тях – за национални. Творческият колектив на Х ОУ се подрежда на едно от първите места в общината по популяризиране на челен педагогически опит.

01.ІХ.1991г.         Година на преобразования и кадрови промени. Училището е оглавено от ново ръководство: Ванко Тодоров – директор, Емилия Митова и Валентина Ангелова – помощник директори.

                         За първи в региона се изготвят тестове по всички предмети и се прилага тестова проверка -входно и изходно ниво на знанията. Въведено е чуждоезиково обучение в групите за предучилищна подготовка  и начален курс.

14.05.1993г.            Заключителен етап на научно-практическата конференция „Природа и здраве“ обобщава резултатите от работата по екологично и здравно възпитание на учениците. В навечерието на конференцията училището получава  Сертификат за членство в Националната мрежа „Училища, утвърждаващи здраве“.

                              Десетата годишнина е белязана с още едно значимо събитие. Педагогическият съвет взема решение с гордост и достойнство училището да носи името на големия български писател и общественик Алеко Константинов.

27.ІХ.1995г.            Амбицията на училищното ръководство, Йорданка Тупанкова – директор, Гинка Тонева- помощник директор  учебна дейност и Иван Методиев-помощник-директор административна дейност,  е утвърждаване на здравнообразователната програма в цялостния учебно-възпитателен процес.

24.V.2000г.            За високи постижения с голяма обществена значимост МОНТ награждава с почетното отличие „Неофит Рилски“ Красимира Станкова, учителка по пеене и музика.

                             Талантливите възпитаници на учителя по изобразително изкуство Юрий Борисов получават покана за Световния фестивал на изкуствата за деца в китайския град Тяндзин.

28.ІІІ.2002г.           Група учители и директори от гр. Рожае, Черна гора гостуват на първокласниците. Опит и идеи в работата споделят учителите на чашка кафе с колегите в учителската стая.

10.V.2002г.           20-годишнина. Вълнуващо тържество събра в салона на Двореца на културата в гр. Перник настоящи и бивши учители и ученици, гости, родители, колеги и приятели. Специално учредения „Приз за особени заслуги“ към училището за първи път се връчи на първия директор Ботьо Марков, на Иванка Босашка- учител по БЕЛ и Гинка Тонева- помощник директор.

16.V.2003г.           Тържествено  откриване на  съвременен компютърен кабинет. Компютрите заедно с офис оборудването са дарение от Сдружение „Регионални анализи и прогнози“ – гр. Перник.                         

27.ІV.2004г.        „В какво вярват европейците: религии и храмове“ – открито занимание  на Мила Максимова във ІІ б кл. по проект „Европейски уроци“ на фондация „Пайдея“. Урокът е част от програмата по Гражданско образование. Училището е сред първите в областта, което въвежда гражданското образование под формата на ЗИП в начален етап и СИП за V-VІІкл.

 20.Х.2005          Среща на учителския колектив със заместник министъра на образованието доц. Кирчо Атанасов и народните депутатите Ненко Темелков и Росица Янакиева. Един откровен разговор за проблемите, болките и бъдещето на българското образование.

 15.ІХ.2007г.       За първи път в училищната история Първият учебен ден не започва с песен и стих. Учителският колектив се присъединява към започналите в цялата страна ефективни стачни действия.

 11.V.2007г.        Двадесет и пет години Х ОУ „Ал. Константинов“. Кметът на гр. Перник Антоанета Георгиева връчи юбилейни плакети на директорите и учителите. Поздравителен адрес за празника получихме от президента Г. Първанов.

 20.Х.2008г.        Стартира проект „Стъпала към мечтите ми“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“, финансирана от европейските структурни фондове. Девет групи обединяват според интересите 134 ученици. Проектът е на стойност 21 438лв. Осъществява се с партньорството на Училищното настоятелство.

 4.ІІІ.2009г.         След нелека надпревара в конкурса за освободеното място на директора, ръководството поема г-жа Десислава Стефанова.

 12.VІ.2011г.       Златни медали спечелиха състезателите от училищния отбор „Млад огнеборец“ в дисциплината 400 м щафетно бягане с препятствия на първото си  участие в Републиканските състезания на младежките противопожарни отряди „ Кранево 2011“.

 13.ІV.2012г.       Сградата е санирана, със сменена дограма и модернизирана абонатна станция. Реконструкцията и модернизацията бяха реализирани по проект на община Перник „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура“ от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013г.

 18.V. 2012г.       Тридесет години Х ОУ „Ал. Константинов“.

 19.ХІІ.2012г.      Нестандартна зала с кътчета за учене, отдих, игри и забавления създадохме замалките ученици в полуинтернатните групи. Проектът ни носи името „Цял ден уча, пея и играя“ и осигури 9 994 лв. по програмата  за целодневно обучение в начален етап на обучение.

Декември 2013 година  На стилна церемония в столичния хотел „София – Балкан”училището получи първа награда за проекта „Най-важния си ти, правилата за движение по пътя научи!”

  Април 2013 година      Отборите по хадбал момичета и момчета 5-7 клас с треньор В.Пинелов са безпорни победители в последните две години в общинските и областни игри.Предтои им участие в републиканско първенство в гр. Габрово през м. май.

14 октомври 2014 година     В двора с ритуално издигане на националното знаме тържествено отбелязваме  85-тата годишнина от обявяването на Перник за град. Прозвуча лиричната изповед на Яна Ермакова от VІІа клас, спечелила второ място в конкурса за стихове „Моят Перник”.

 Септември 2014г.   Първа награда от Националния литературен конкурс „Братя Мормареви” за Димитър Томов от VІІб клас. 

  В обучение за лидери от 14 до 18г. , организирано от Съюза на учениците  през лятото, бе включен Асен Марков от VІІб клас  – единствен шестокласник от страната.

  Юни 2014 година   Поощрителна награда за Мария Доротея от  VІІа клас, от VІІІ Национален ученически конкурс „Куба – далечна и близка”, представила се с презентацията „Бялото злато на Куба”. Наградата беше връчена от Нейно Превъзходителство Посланик Тересита Капоте Камачо в посолството на Република Куба. Специална грамота имаше и за г-жа Емилия Никифорова – учител по География и икономика.

 Май 2014 година  Награда „Учител на годината” на Областия управител получи г-жа Куна Кръстева – учител по математика.

  Грамота за всеодаен учителски труд от кмета на Община Перник получи г-жа Габриела Стефанова.

30.10.2015 година  В навечерието на празника на Народните будители ученици и учители си подариха още един празник – открита беше нова игротека със зали за отдих и занимания  по интереси.

18 май 2015 година На обновената сцена в двора на училището директорът, г-жа Десислава Стефанова , връчи грамоти за отлично представяне на:

            Радислав Пламенов VІІа  в олимпиада по Обществени науки и Гражданско образование – История и цивилизация

            Кристиан Любомиров VІІб клас в олимпиадата по Обществени науки и Гражданско образование – География и икономика

            Богдана Павлова VІІа в олимпиадата по Природни науки и екология – Биология и здравно образование

            Даниел Веселинов VІІа клас в олимпиадата по Природни науки и екология – Физика и астрономия

            Кирил Бойчев VІІб в състезанието по математика през 2014/2015г.

            Яна Сергиева VІІа в Международен фестивал „Млади таланти2015” – поезия

            Вероника Маринова VІІа в Общински конкурс „Академия за мода”

             За първи път връчваме и специална грамота „Алековец” на Асен Марков от VІІб клас за отлично представяне в състезания и олимпиади и участие в училищни изяви през учебната година.

            „Диплом за принос в развитието на музикално-сценичното изкуство ” получи г-н Евгени Коларов, за своята дългогодишна творческа учителска дейност.

2 юни 2015 година    Бронзови медали за момичетата от VІб клас Анита и Александра на първото детско научно изложение „Деца създават наука” в гр. Добрич.

28.10.2016 година       Построена е нова, пъстра и привлекателна площадка за най-малките. Кметът на кв. Изток  Емил Костадинов и директора г-жа Стефанова прерязаха лентата и разчупиха празничната пита.

16 май  2016 година     Даден е стартът на Детско полицейсто управление. Партньори в работата са инспекторите от Второ РУП гр. Перник. Доброволците от ІІб клас положиха клетва и получиха знака на Детското  полицейско управление.

9 май 2017 година

35 години – традиции, иновации, вдъхновение и творчество.

35 години извървяни с достойнство, превърнали Десето основно училище „Алеко Константинов”  е синоним на високо оценена и уважавана институция.

Салонът на Двореца на културата гостоприемно приюти бивши и настоящи учители, директори, ученици, родители и много гости.

Получихме много поздравителни адреси

Документален филм показа добрата материално-техническа база на училището и спомените на едни от неговите първи учители.

Връчена бе традиционната награда „Алековец” на Лилия Павлова от VІІб клас и Петър Димитров от ІVб клас.

С почетни плакети за високопрофесионален и дългогодишен труд, както и принос в развитието на училището бяха наградени:

            г-жа  Василка Симеонова  – бивш заместник директор

            г-жа Лиляна Романова       – бивш учител

            г-жа Даниела Лозанова      – старши учител

            г-жа Мая Бориславова       – старши учител

            г-жа Надя Иванова             – учител

            г-жа Марийка Мирчева      – бивш счетоводител

            г-жа Росица Стоянова        – библиотекар

Тържеството се превърна в празник на познанието, творчеството и таланта на нашите ученици.

 

Вашият коментар

Официален сайт на училището